SWERVEDRIVER – FUTURE RUINS

De oprichters van de Engelse shoegaze- en alternatieve rockformatie ‘Swervedriver’ uit Oxford waren in 1989 zanger-gitarist Adam Franklin en leadgitarist Jimmy Hartridge. Toen de band eerst stopte in 1998 om zich tien jaar later te herlanceren werden eerst drummer Mikey Jones in 2011 en bassist Mick Quinn in 2016 bij het stichtende duo gehaald om er anno 2019 nog steeds deel van uit te maken.

In hun eerste periode van tien jaar bracht ‘Swervedriver’ vier studioalbums op de markt waarbij elementen uit de psychedelische rock, klassieke pop en indie rock aan hun originele alt.rocksound werden toegevoegd. Nadat ze in 2008 aan hun tweede leven in de rockwereld begonnen, werden nog twee nieuwe albums opgenomen met “I Wasn’t Born To Lose You” in 2015 en de net verschenen plaat “Future Ruins” die we hier van wat naderbij zullen bekijken.

Voor het nieuwe album werden tien tracks opgenomen in de van ‘Swervedriver’ vertrouwde stijl, dus met het gekende gitaargeweld en wat extra gekruide grungerock. De bandleden werden intussen natuurlijk ook wat ouder, wat misschien de verklaring kan zijn waarom we op deze plaat wat minder dynamiet krijgen aangeboden en er hier en daar zelfs melodieuze en melancholische klanken te horen zijn.

Dat is ondermeer het geval in de tweede single uit deze cd “The Lonely Crowd Fades In The Air”, maar ook in “Everybody’s Going Somewhere And No-One’s Going Anywhere”, “Radio-Silent” en in de albumtiteltrack “Future Ruins”. Ergens daar tussenin horen softrocknummers als “Theeascending”, “Drone Lover” en “Golden Remedy”.

Maar de fans van de luidere sound van ‘Swervedriver’ hoeven nog niet meteen te panikeren, want eerste single en openingstrack “Mary Winter”, “Good Times” en de op bijgaande video te beluisteren radiovriendelijke song “Spiked Flower” blijven stevige rocknummers die de trommelvliezen van de luisteraars op de proef zullen blijven stellen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rock Action Records
distr.: PIAS

video